Datavisualisatie deel 3: See – Conference

Op de site www.see-conference.com zijn diverse video’s te zien over datavisualisatie. Het zijn presentaties van bekende experts op dit gebied. Wat mij vooral is bijgebleven is de opmerking van Wesley Grubbs. Hij vertelt dat onderzoekers moeite moeten doen om hun data ‘ aantrekkelijk’ te maken voor de lezers. Zelfs als een tabel alle informatie overzichtelijk weergeeft is het belangrijk dat de onderzoeker opzoek gaat naar sprekender beelden. Grubbs heeft me overtuigd met de volgende voorbeelden:

1) Hoeveel % van het landbouw-oppervlak van Afghanistan wordt bebouw met graan en hoeveel % met opium. Dit kan natuurlijk in een eenvoudige tabel, of zelfs alleen met cijfers worden weergegeven. Het spreekt echter een veel bredere groep aan als je kiest voor onderstaande weergave. (Hoe duurder het graan, des te meer drugs komen naar New York!)


2) De uitgaven van een vliegticket. Hoeveel % van het bedrag dat je betaalt gaat op aan brandstof? Hoeveel % aan belasting? Hoeveel % … etc. Je kunt als onderzoeker een eenvoudige tabel afdrukken en wat tekst schrijven. Grubbs’ weergave is zo overtuigend, zo aantrekkelijk. Dat elke lezer, ook als je niets hebt met het onderwerp wel MOET kijken. En je snapt in het beeld ook snel waar het over gaat.

Ik heb nog veel te leren…. Aan de slag met grafischesoftware!

WWW.RESEARCHCOMPANY.NL